Свят

Реакцията на световните лидери след като Израел потвърди, че лидерът на „Хамас“ е убит

От Euronews България Euronews България

Смъртта на Синвар е сериозен удар за Хамас - организацията, която той превърна в бойна сила, нанесла най-голямото поражение на държавата Израел в нейната история.

Стана ясно, че Синвар не е убит при планирана операция на специалните сили, а при случаен сблъсък с израелската армия в Рафах в южната част на Газа. Кадри от мястото на инцидента показва Синвар, облечен в бойно снаряжение, да лежи мъртъв в развалините на сграда, която е била поразена от танков снаряд.

Бенямин Нетаняху, министър-председателят на Израел, похвали войниците и даде да се разбере, че колкото и голяма да е победата, тя не е краят на войната.

Яхия Синвар е мъртъв. Той беше убит в Рафах от смелите войници на Израелските сили за отбрана. Въпреки че това не е краят на войната в Газа, то е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто послание - тази война може да приключи още утре. Тя може да приключи, ако Хамас сложи оръжие и върне нашите заложници.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Премиерът многократно повтори военните си цели - унищожаване на Хамас като военна и политическа сила и връщане на заложниците у дома. Нито едно от двете не е постигната въпреки продължилата една година война, в която загинаха най-малко 42 000 палестинци и голяма част от Газа беше превърната в руини.

Лидерите на западните държави едновременно приветстваха ликвидирането на лидера на Хамас, но наред с това призоваха за прекратяване на военните действия в Близкия изток.

Смъртта на Яхия Синвар и този ден са едновременно повратна точка и военен успех за Израел. Мисля за това, когато се обръщам към семействата на жертвите от 7 октомври. Този случай трябва да бъде използван, за да могат да бъдат освободени всички заложници и войната окончателно да свърши. Всъщност военните операции трябва да бъдат прекратени.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Ще повторя това, което съм казвал и преди. Това беше ужасно, отвратително, нечовешко нападение от страна на Хамас срещу израелски граждани. Синвар носи военна отговорност за действията на групировката. Ако погледнем големия брой убити и ранени хора от цивилното население, които не са от Хамас, всички разбират защо заедно със Съединените щати настояваме за прекратяване на огъня и за освобождаване на заложниците, защото това би бил най-добрият начин за справяне със ситуацията.

Олаф  Шолц, канцлер на Германия

Председателят на Европейската комсиия Урсула Фон дер Лайен коментира, че „смъртта на Синвар със сигурност значително отслабва групировката Хамас".