Свят

Година след нападението на „Хамас“: Израел се отбранява на няколко фронта, а в Газа е "хуманитарен ад"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След шока от масовите убийства на Хамас на 7 октомври 2023 г израелското правителство трябваше да излезе отвъд рамките си на доктрината за отмъщение и да разпореди дълбоки удари в Газа, за да освободи заложниците и да изкорени радикалното палестинско движение.

След месеци на тежки сражения, в началото на лятото израелските сили поеха контрола върху Филаделфийския коридор – стратегически маршрут, простиращ се по границата между Газа и Египет.

Целта е прекъсване на линията за снабдяване на палестинците и прочистване на мрежата от тунели на Хамас.

На 7 октомври еврейската държава е изненадана от една от най-смъртоносните атаки в историята си, както и от първото нахлуване на територията ѝ от 1948 г.

Водени от Хамас палестински ислямистки групировки нападнаха от Газа южни райони в Израел. Равносметката от атаката – 1195 жертви, от които 815 цивилни, и 251 отвлечени израелци.

Бунтовниците използваха моторни лодки, парапланери, безпилотни самолети и ракетна система с малък обсег, за да щурмуват израелските гранични сили.

Това беше т.нар. "многоспектърна атака", която в очите на Тел Авив е типична иранска концепция за действие.

Също на 7 октомври израелският кабинет даде начало на операция "Железни мечове", чиято непосредствена цел беше изтласкването от израелска територия на всички нападатели, освобождаването на заложниците и в крайна сметка – пълното ликвидиране на Хамас.

Година по-късно в ожесточените градски боеве загинаха повече от 41 000 палестинци, от които 7500 деца. Бяха разрушени болници, училища, жилищни блокове, а 800 израелски войници загубиха живота си.

На 31 юли при израелска атака в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания. Досега са освободени малко над 100 заложници, смята се, че 70 държани в плен са загинали. Хамас обаче не е изкоренена.

Правителството на Нетаняху смята, че има риск палестинската групировка да установи контрол върху Западния бряг.

Фактът, че на тази територия не се провеждат избори, е признак на страх, че екстремисти като Хамас могат да завладеят и Западния бряг. Очевидно отговорът не е безразборни израелски селища.

Грегорио Аледжи – преподавател в университет "Гуидо Карли" в Рим

Недоволството на палестинците от нарастващия брой еврейски селища би могло да подпомогне стратегията на Хамас за завладяване на Западния бряг.