Свят

Засилени израелски атаки: Кмет е сред 16-те убити при нападение срещу сграда на общината в Южен Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По данни на ливанското министерство на здравеопазването при израелските удари в Ливан са загинали най-малко 27 души. В южния град Набатия са били убите най-малко 16 души, сред които и кметът на града. На свой ред служебният министър-председател на Ливан обвини Израел, че „умишлено е атакувал“ заседание на общинския съвет там, на което са били обсъждани усилията за оказване на помощ.

Израел засили и нападенията си по други градове в страната, сред които и столицата Бейрут, на фона на нарастващите международни критики, че атакува мироопазващите сили на ООН в региона. ЮНИФИЛ отново заявиха, че Израел умишлено е насочил атаката си към техните позиции при нападението срещу наблюдателната им кула.

 

Отново заявяваме, че безопасността и сигурността на нашия персонал и имущество на ООН трябва да бъдат гарантирани от всички участници на място и че неприкосновеността на помещенията ни трябва да бъде зачитана по всяко време от всички страни.

Стефан Дюжарик, говорител на ООН

Междувременно, хуманитарната ситуация в северната част на Газа остава тежка, тъй като израелската обсада на бежанския лагер Джабалия продължава вече 13-и ден. Най-високопоставеният хуманитарен служител на ООН обвини Израел, че блокира доставките на крайно необходимата помощ за Газа, като твърди, че в северната част на страната почти не е останала храна. Въпреки това стана ясно, че Израел е допуснал 50 камиона с хуманитарна помощ.

През първите две седмици на октомври само едно от 54 координирани придвижвания на север през контролно-пропускателния пункт „Ал Рашид“ беше улеснено от израелските власти, а други четири бяха възпрепятствани.

Джойс Мсуя, изпълняващ длъжността заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ

Впоследствие израелските сили за отбрана заявиха, че са убили Махмуд ал-Мабхух, командир на "Хамас", който е ръководил операциите на бойната групировка с дронове в северната част на Газа. Те допълниха, че са „ликвидирали“ други 50 бойци при „близки сблъсъци и въздушни удари“ в Джабалия през изминалия ден.