Свят

Мисията на ООН в Ливан: Миротворците ще останат на позициите си въпреки призивите на Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Миротворците на ООН ще останат на сегашните си позиции в Ливан въпреки призивите на Израел да се преместят от зоната на бойните действия. Това каза ръководителят на мироопазващите мисии в световната организация.

Беше решено, че силите на ООН ще запазят всичките си позиции въпреки призивите на израелската армия да освободят позиции в близост до "Синята линия" между Ливан и Израел. Искам да подчертая, че това решение остава валидно.

Жан-Пиер Лакроа – ръководител на миропазващите операции на ООН

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера отново призова мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан, да се изтеглят от определени позиции в близост до границата между Израел и Ливан, като заяви, че е напълно „невярно“, че израелските сили са атакували ЮНИФИЛ.

Обвинението, че Израел умишлено е атакувал персонала на мисията на ООН ЮНИФИЛ, е напълно невярно. Точно обратното. Израел многократно поиска от силите на ООН да се изтеглят от пътя на опасността. Многократно ги помолихме да напуснат временно зоната на бойните действия, която е в непосредствена близост до границата на Израел с Ливан.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Нетаняху повтори, че Израел ще продължи да се бори "безпощадно" срещу Хизбула в Ливан, ден след най-смъртоносната атака на проиранското движение на израелска земя, оставила загинали и ранени израелски войници.

През последните дни напрежението между Израел и ЮНИФИЛ се увеличи. Петима миротворци бяха ранени от израелската армия, което предизвика остри международни критики към Израел.

А говорител на генералния секретар на ООН Гутериш предупреди, че нападенията срещу "сините каски" в Ливан може да представляват военни престъпления.

Съветът за сигурност на ООН изрази подкрепата си за ролята на ЮНИФИЛ в подкрепа на регионалната сигурност, както и подкрепата си за продължаване на присъствието на мироопазващите сили в Южен Ливан.