Свят

Доброволци приготвят по 50 хиляди порции храна за бежанците в Ливан

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

В малка кухня в Бейрут доброволци приготвят в големи тенджери леща и ориз. Всички са облечени с тениски на „Световната централна кухня“. Благотворителната организация раздава безплатна храна в Ливан, откакто преди година започна войната в Газа и ударите между Израел и Хизбула принудиха много хора да напуснат домовете си в южната част на страната. Но след ескалацията на военните действия от страна на Израел през септември и последвалото нахлуване в южната част на страната, неправителствената организация засили усилията си за предоставяне на помощи. Днес те раздават по 50 000 ястия дневно в цял Ливан.

Опитваме се да нахраним хората навсякъде. Днес Световната централна кухня приготвя повече от 50 000 топли ястия на ден, които се разпределят от 18 различни кухни в цял Ливан. Опитваме се да дадем надежда с една топла чиния.

Алин Камакиан, доброволец от „Световната централна кухня“

Въпреки тези усилия е необходима допълнителна помощ, тъй като броят на разселените хора в Ливан се оценява на около 1,5 милиона. Но никой не разчита на правителството.

Ние не можем да чакаме и да гледаме как нашите сестри и братя умират гладни на улицата. Най-малкото, което можем да направим, е да ги нахраним, но докога ще можем да го правим?

Алин Камакиан, доброволец от „Световната централна кухня“

Десетки хиляди хора са се преместили в апартаменти или при роднини, но други нямат тази възможност. Други, които са били разселени, са пръснати по улиците на Бейрут, на обществени площади, в училища и паркове.