Свят

Над 20 са загинали след удар на Израел по Бейрут

От Euronews България Euronews България

Израелски въздушен удар уби най-малко 22 души в центъра на Бейрут на 10 октомври. В същото време израелските сухопътни войски в Ливан бяха обвинени, че са обстрелвали щаба на мироопазващите сили на ООН и са ранили двама души от „сините каски“, предаде БГНЕС.

Нападението над Бейрут беше третата подобна атака срещу центъра на ливанската столица, откакто Израел ескалира кампанията си миналия месец, предаде АФП.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи актуализирания брой на загиналите и заяви, че броят на ранените е нараснал до 117 души.

Източник от ливанските служби за сигурност заяви, че мишена е била „фигура от Хизбула“ след поредица от убийства на високопоставени служители в подкрепяното от Иран движение.

Повечето израелски удари са насочени към южната част на Бейрут, а не към центъра на града.

Нападението беше извършено в същия ден, когато мироопазващите сили на ООН в Ливан обвиниха израелските войници, че „многократно“ са обстрелвали техни позиции, включително с танк, в резултат на което двама индонезийски войници са били ранени.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че „нападението срещу мироопазваща мисия на ООН не е отговорно, не е приемливо“. Италия и Испания също осъдиха нападението.

Вашингтон заяви, че докато Израел насочва ударите си срещу обекти на Хизбула, „от решаващо значение е те да не застрашават безопасността и сигурността на мироопазващите сили на ООН“.

Израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че са действали срещу бойци на Хизбула в близост до щаба на ООН и са „инструктирали силите на ООН в района да останат в защитените пространства“.