Свят

САЩ поискаха от Израел да пази цивилните в Ливан

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор
Biden Us Sweden 23186662491143 2 Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: АП, архив.

Американският президент Джо Байдън е провел спешен телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Държавният глава на САЩ е призовал министър-председателя на Израел да бъдат сведени до минимум жертвите сред мирното население в Ливан, особено в жилищните райони на Бейрут.  

Същевременно обаче, Байдън е потвърдил американската подкрепа  за ударите по ползващата се с поддръжката на Иран ливанска групировка "Хизбула". Двмата са обсъдили и "спешната нужда от възобновяване на дипломатическите усилия за освобждаване на заложниците, държани от "Хамас".

Междувременно, Израел предупреди, че ответните мерки срещу Иран за ракетната атака от миналия вторник ще бъдат, „смъртоносни, прецизни и изненадващи“.

„Видяхте атаките, които иранците извършиха срещу нас неотдавна. Тези удари бяха агресивни, но се провалиха, защото не бяха прецизни. Нито един войник не пострада, нито един цивилен не пострада.„Точността на нашите атаки е много, много фокусирана и както сме правили досега на всички други фронтове - тези, които ни атакуват, ще страдат и ще платят цена. Нашата атака ще бъде смъртоносна, прецизна и преди всичко изненадваща, те няма да разберат какво се е случило и как се е случило, те ще видят резултатите", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.