Свят

Бойци на Хизбула и израелски сили водят сухопътни сражения в Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хизбула съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсъци с израелски войски в Южен Ливан, като са използвали ракетни оръжия, за да отблъснат опитите им да влязат през границата.

Израел обяви, че противовъздушната му отбрана е прихванала два снаряда, изстреляни към Кесария от Хизбула и съобщи за унищожаването на повече от "100 терористични цели на "Хизбула“ през последните 24 часа.

Американският президент Джо Байдън ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за първи път от седем седмици насам, като на дневен ред ще бъдат поставени израелската офанзива в Ливан, както и отговорът към Иран заради ракетното нападение от миналата седмица.

Шестима души са били ранени, някои от тях – сериозно, при нападение с нож на четири места в град Хадера, като определи нападението като "терористична атака“.

Нападението се случва повече от седмица, след като седем души бяха убити при стрелба и нанасяне на удари с нож, отговорност за които пое Хамас, в Тел Авив.

Израелската армия обстрелва интензивно северната част на Ивицата Газа и затваря пътища, които пречат на доставките на помощи, съобщиха от Агенцията за гражданска защита на анклава.

При израелска бомбардировка в централната и северната част на Газа са убити най-малко 18 души, включително пет деца, съобщиха палестински здравни служители. Два удара са поразили палатки за разселени хора в бежанските лагери Нусейрат и Бурейдж в централната част на ивицата.