Свят

Все по-голяма част от жителите на Газа остават без дом

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Войната между Хамас и Израел остави Газа в руини, а повечето от хората са разселени и живеят на палатки в целия палестински анклав. Конфликтът, който беше предизвикан от трансгранична атака на Хамас срещу южната част на Израел, уби около 42 000 палестинци и разсели 90 % от над двумилионното население на Газа.

Беше трудна, много трудна година. Бях разселена заедно с петте ми деца без баща им, който все още е ранен в град Газа. Няма кой да изкарва прехраната ни. Ситуацията тук е много трудна за нас.

Надра аш-Шариф, разселена жена от Газа

Междувременно израелските военни наредиха на хората да се евакуират от районите в близост до град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, след като Хамас изстреля ракети по Тел Авив. Военните наредиха евакуация на районите източно от Хан Юнис и по-рано по време на войната, когато изпратиха сухопътни войски във втория по големина град на територията.

Изгубихме мира. Разбира се, загубихме всичко, което имаме. Нашите домове не бяха просто камъни. Те означаваха сигурност и стабилност. И ние загубихме всичко това. Живеем в палатка, която не ни предпазва нито от зимния студ, нито от лятната жега. 

Лияла ал-Шанар, разселена жена от Газа

По оценки на ООН войната е оставила в Газа около 40 милиона тона отломки и развалини, достатъчни да запълнят нюйоркския Сентръл парк. Според нея разчистването на всичко това може да отнеме до 15 години и близо 650 милиона долара. Според други оценки близо 70 % от водоснабдителните и канализационните съоръжения в Газа са разрушени или повредени. Това включва всичките пет пречиствателни станции за отпадъчни води на територията, както и инсталации за обезсоляване, помпени станции за отпадъчни води, кладенци и резервоари. Те допълват, че хората в Газа сега оцеляват с около 2 литра вода на ден, което е далеч под минимума от 15 литра, необходим за нормален живот. Храната също е оскъдна.