Свят

Краят на войната в Газа изглежда далеч в бъдещето

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Точно година след внезапното кръвопролитно нападение на палестинското ислямистко движение Хамас срещу Южен Израел, хората, които са оцелели, изпитват смесени чувства.

Опитват се да осмислят случилото се, защо точно те са останали живи, а техни близки и роднини – не. Тези израелци се криеха в спални, бомбоубежища и паник стаи, бореха се с тревожността, страдаха от вината на оцелелия, питаха се дали някога ще се върнат в домовете си, носещи следи от поголовни разрушения.

Зив Абуд е една от оцелелите от атаката на ислямистите срещу музикалния фестивал "Нова". Спасява се по чудо, затрупана под телата на загинали хора. Приятелят й няма този късмет, той е отвлечен от маскирани похитители.

Ние бяхме сред първите, които влязоха в бомбоубежището, след това дойдоха и други хора. Мястото бе за не повече от 10 души, а ние бяхме 29.

Зив Абуд – 27-годишна израелка, оцеляла при атаката срещу музикалния фестивал "Нова"

8 гранати експлодираха, но войник от израелските сили за отбрана успя да ги изхвърли обратно. Деветата граната избухна вътре в бомбоубежището, уби войника Нир и много други. Половината от укрилите се бяха убити при първата атака, настъпи хаос и паника. След това екстремистите влязоха в защитената стая и отвлякоха 4-ма души, включително приятеля ми Елия Коен.

50-годишната Лиат Ацили е отвлечена от екстремистите на 7 октомври. Прекарва 54 дни в плен в ивицата Газа. Освободена е по силата на споразумението за временно спиране на огъня между Израел и Хамас през ноември. Но съпругът й е убит.

Днес тя има обяснение за дълбочината на конфликта между евреите и арабите.

Хората и от двете страни някак желаят другите да ги няма. Израелските евреи искат палестинците да изчезнат. Палестинците също искат евреите да изчезнат. Но това няма да се случи. Тук живеят 14 милиона души и никой никъде няма да ходи. Не е нужно да се обичаме. Трябва да се разбираме. Трябва да намерим начин да съжителстваме в мир.

Лиат Ацили – 50-годишна израелка, прекарала 54 дни в плен

Лиат таи надежда да се върне към стара страст – да организира обиколки из мемориала Яд Вашем. 

При бруталната атака на Хамас са убити около 1200 израелци – войници и цивилни, а 250 души са взети за заложници и отведени в Газа.