Свят

Израел бомбардира цели в Ливан и Газа (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 26 души са загинали при израелски въздушен удар по джамия, превърната в приют за разселени лица в Дейр ал Бала, в централната част на Газа. Това съобщи гражданската защита на палестинския анклав. Израелската армия посочи в изявление, че е "нанесла прецизен удар по терористи от Хамас, които са действали в команден и контролен център, разположен в постройка, която преди е служила като джамия".

Израелските сили за отбрана разполагат допълнителни войски край ивицата Газа в навечерието на първата годишнина от нападението на палестинската групировка Хамас.

Редислокацията се налага, тъй като от Хамас се опитват "да възстановят оперативния си капацитет". Районът около бежанския лагер Джабалия е обкръжен от израелската армия.

А американското издание "Вашингтон пост" пише, че Израел смята да нанесе удари по обекти в Иран на 7 октомри, годишнината от атаката на Хамас.

По-рано тази седмица Иран изстреля стотици балистични ракети срещу израелски обекти и причини щети, включително в израелски военновъздушни бази, въпреки че ЦАХАЛ отрече да са засегнати самолети или важна инфраструктура. Засега няма официален коментар на тази информация, но израелският премиер предупреди недвусмислено ислямската република.

 

На два пъти Иран изстреля стотици ракети по нашата територия. Нито една страна в света не би приела подобно нападение срещу своите градове и граждани, Израел също няма да го направи. Имаме задължението и правото да се защитим и да отговорим на тези атаки. И ще го направим.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел 

Твърде вероятно е Израел да вземе на прицел ядрени съоръжения и бази в Иран, които смята за най-опасни за своята сигурност.

Междувременно и през нощта срещу неделя, и през деня, продължиха въздушните удари на Израел по цели на Хизбула в Ливан. В южните предградия на Бейрут са нанесени поне 10 удара, като един е бил в близост до основното летище.

А при стрелба, описана от полицията като "предполагаема терористична атака" в южния израелски град Беер Шева, е убита една жена, а 10 души са ранени. Стрелецът е бил ликвидиран. 

 

Още една група български граждани от Ливан се прибра в България тази сутрин. Ситуационният център в МВнР продължава в координация с българското посолство в Ливан и с партньорски държави да търси възможности за безопасното завръщане в България на  други потърсили съдействие наши сънародници и членовете на техните семейства.