Свят

Една година по-късно: Над 19 хиляди палестински деца са останали сираци

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Почти година след войната на Израел в Газа хиляди деца останаха сираци или бяха разделени от родителите си. Амир Ашур и сестра му Фатима губят родителите си и 5-годишния си брат Гейт, когато къщата им в Рафа е ударена от израелските военни през декември 2023 г. Амир и Фатима оцеляват при удара и са извадени изпод развалините от спасители. Сега за тях се грижи дядо им Ата Ашур.

 

Има неща, които не съм в състояние да компенсирам за тях. Давам им толкова обич, колкото мога. Но не съм в състояние да върна родителите им. 

Ата Ашур, дядо на двете сирачета

От близо година насам израелската армия започна пълномащабна война в Ивицата Газа, в резултат на която са убити над 41 000 палестинци и са ранени близо 97 000 други. Това съобщава здравното министерство на Газа. Около 2 млн. души са били вътрешно разселени, включително хиляди деца.

 

Когато намеря Амир да плаче, разбирам, че той мисли за баща си и майка си. Те винаги ще му липсват. 

Ата Ашур, дядо на двете сирачета

По оценки на УНИЦЕФ 19 000 деца са разделени от семейството си или са сираци. Продължаващата война остави и четири сирачета на грижите на баба им Наджа ал-Еиш. 

 

Вярно е, че това беше много трудна година за нас. Остави ме с четирима сираци. Сега съм на 52 години. Страхувам се за тях заради войната и това, което преживяват. Колкото и да се грижа за тях и да ги отглеждам, няма да остана с тях завинаги. 

 Наджах ал-Еиш, баба на сираци

Засега семейството е настанено в приют, предназначен за сираци в Хан Юнис.