Свят

Нетаняху призова ливанския народ да не подкрепя Хизбула

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи директен призив към ливанския народ да не подкрепя групировката Хизбула за да избегне „разрушения и страдания, каквито виждаме в Газа“.

Призивът на Нетаняху идва в момент, в който Израел разшири наземната си инвазия срещу Хизбула, като изпрати още хиляди войници в нова зона в югозападен Ливан. Нетаняху също така заяви, че Израелските сили за отбрана са убили наследника на бившия лидер на Хизбула Хасан Насрала, но по-късно израелските сили за сигурност заявиха, че не могат да потвърдят смъртта на Хашем Сафидин.

Продължава и интенвизвната размяна на ракетен огън. Бойците на Хизбула изстреляха ракети към израелския пристанищен град Хайфа за трети пореден ден, при което бяха ранени 12 души. Израелски удар пък порази жилищна сграда в предградие западно от столицата на Сирия Дамаск, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция. По предварителна информация в следствие на удара са загинали седем цивилни и са били ранени повече от 10 други.

Вижте още във видеото.