Политика

ЦИК: В Ливан и Израел няма да има секции за изборите на 27 октомври

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Спорове и напрежение между партиите заради съставите на СИК в чужбина.

Има напрежение, всички го знаем. На консултациите винаги има спорове. Винаги досега в крайна сметка се е стигало до споразумения за определяне на съставите на СИК. Ситуацията с вътрешните конфликти е добре известна, обикновено тези консултации продължават 12 часа. Още е рано да кажа дали колегите постигат разбирателство.

Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК

Съставите на секционните избирателни комисии зад граница се избират по традиция от парламентарно представените партии и се назначават от цик. И винаги са повод за спорове. Този път критичната точка са съставите на секциите в Турция.

„Искрено се надявам че представителите на двете различни групи в ДПС ще решават конфликтните ситуации със споразумение помежду си“, посочи още Томов.

От ЦИК се похвалиха, че организацията на вота се движи по план. Ясен е вече броят на секциите в чужбина. Те ще са 719 в 59 държави.

В Израел и Ливан изборни секции няма да има заради сигурността на българските граждани там, обясни Томов.

Близо 31 000 българи зад граница са подали заявления за гласуване. Или в пъти по-малко в сравнение на предходните избори. Което от ЦИК отчетоха като знак за намаляващата избирателна активност.