Политика

Росица Матева, ЦИК: Джейхан Ибрямов продължава да участва в предизборната кампания

От Euronews България Euronews България
Rosica Mateva

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори. Това заяви в интервю за БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Тя обясни, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат.

"ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е отказано даването на разрешение да бъде задържан кандидат или да бъде привлечен като обвиняем. Не смятаме, че сме в правомощията ЦИК да преценява доказателствата, които прокуратурата е събрала, доколко относими са те и доколко е съставомерно деянието спрямо тези доказателства. ... Запознаваме се с представените документи от прокуратурата, но отговорност на прокуратурата е дали ще поиска сваляне на имунитета на кандидат за народен представител, за кмет или за евродепутат. Отговорност на прокуратурата е дали събраните доказателства са достатъчни, за да може съдът да постанови присъда, съобразно обвиненията, които бъдат внесени", обясни Матева.

Говорителят на ЦИК допълни, че свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов не означава, че той не продължава да участва в предизборната кампания. По думите ѝ, ако политическата сила, която го е издигнала, събере достатъчно гласове и той бъде избран за депутат в 51-ото Народно събрание, не е проблем той да бъде обявен за депутат.