Свят

Ливан отбелязва спад в туризма

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Баалбек, емблематична историческа забележителност в Ливан и компас на туризма в малката средиземноморска страна, страда от последиците от продължаващия конфликт между Израел и Хизбула. Концертите, които привличат международни и местни посетители, бяха отменени през лятото, което допринесе за рязкото намаляване на туризма. В града търговията и икономическата дейност бяха до голяма степен прекратени.

Ситуацията не е стабилна, не се знае кога и къде ще дойде атаката. Туристите изобщо не идват, защото се страхуват. Молим Бог да възстанови мира.

Мохсен Талуж, шофьор на такси

В Баалбек, който от 1984 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, се намират древни руини, включително храм на Юпитер. В понеделник служебният ливански министър на културата Мохмад Мортада изрази загрижеността си за храма. В неделя въздушните удари на Израел паднаха на няколкостотин метра от него. 

Израелското нападение се отрази на туризма региона. Вече няма туризъм в Ливан и дори емигрантите, от които зависим, не идват в Баалбек. Но ние ще изтърпим това. Знаем, че ще отмине. 

Джихад Баян, собственик на магазин

Миналата седмица Израел започна сухопътно навлизане в Ливан в рамките на операция, насочена срещу бойната групировка Хизбула. Военната му операция беше разширена от Южен Ливан до южните предградия на Бейрут, както и до долината Бекаа. Израел и „Хизбула“ разменят огън по ливанската граница почти ежедневно от деня след трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. 

Целта на израелската операция е да се окаже натиск върху Хизбула да прекрати нападенията си срещу Израел. А на свой ред, Хизбула ще продължи нападенията, докато не бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа.

При ударите на Израел в Ливан от края на септември досега са загинали най-малко 1400 души, включително цивилни, медици и бойци на Хизбула. Над един милион души са били прогонени от домовете си.