Свят

Над милион души са напуснали Ливан само за две седмици

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова за по-голяма международна подкрепа, за да се спре хуманитарната катастрофа, обхванала Ливан. Организацията съобщи, че в резултат на двуседмичните израелски въздушни удари са загинали стотици хора, а над един милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Това е училище в центъра на Бейрут. То трябва да бъде място, където децата да учат. И все пак през последните няколко седмици то се превърна в приют, в импровизиран подслон за засегнатите от израелските въздушни удари. Системите на ООН и други агенции за помощ, които работят в тясно сътрудничество с правителството, се опитват да осигурят тази помощ. Нуждаем се от линии за доставка на всички стоки, които трябва да бъдат разпределени между хората.

Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците

Филипо Гранди е на посещение в Бейрут, за да изрази солидарността си с Ливан и да мобилизира повече подкрепа за всички засегнати. По време на посещението си Гранди се срещна с министър-председателя Наджиб Микати и други високопоставени служители, представители на ООН и хуманитарната общност, както и разселени семейства.

Бяхме психически изтощени от гледките, които видяхме, докато дойдем дотук. Видяхме неща, които трудно бихме забравили. 

Ум Хасан, разселена ливанка

Дойче Веле съобщава, че в периода септември 2023 до 2024  Израел е извършил около 8300 нападения по 120-километровата граница с Ливан. Това е почти четири пъти повече от нападенията на „Хизбула“.

Най-голямата ми дъщеря каза: „Изведете ни от войната. Тук има война и ние не искаме да останем“. Те се плашат от силните шумове. Видяха как хората по улиците бягат панически. Станаха свидетели на всичко, а ние се опитваме да ги успокоим, но не успяваме. Те изживяват този ужас заедно с нас.

Шаза Фарис, сирийска бежанка

Израел нанесе въздушни удари по членове на Хамас в северния град Триполи, втория по големина в Ливан. В събота Хамас обяви, че при въздушен удар в Триполи е убит един от полевите командири на Хамас, Саид Атала Али, заедно със съпругата и двете му дъщери. В източния град Саднайе друг въздушен удар доведе до смъртта на Мохамед Хюсеин ал-Лауис, когото израелската армия определи като „изпълнителния орган“ на Хамас в Ливан.