Общество

Премиерът Димитър Главчев награди екипите на Авиоотряд 28, евакуирал българите от Ливан

От Euronews България Euronews България

Днес премиерът Димитър Главчев на церемония в Министерския съвет награди двата летателни екипа и специалистите по планирането на полети, които евакуираха българските граждани от Ливан. В церемонията участва и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова.

Пилотите и стюардесите от Авиоотряда пътуваха два поредни дни до Бейрут, за да приберат от размирния регион сънародниците ни и техните семейства. По-рано премиерът съобщи, че днес ще бъдат евакуирани от Ливан 10 до 12 души с полет на канадските авиолинии до Истанбул, откъдето прибирането им до България ще бъде осигурено с автомобили от Генералното консулство в Истанбул. Главчев обясни, че българите в Иран са между 45 и 50, но на този етап няма желаещи да бъдат евакуирани. 

Това, което направихте, не беше само много голям професионализъм и опит, но вие показахте човечност и голям кураж.

Димитър Главчев, служебен премиер

Инициирах тази церемония, въпреки че съм известен с това, че нямам навика да награждавам хора, които си вършат работата, заяви премиерът Главчев. Той каза, че при обсъждането на ситуацията, основното изискване на премиера е било акцията по спасяването да бъде безопасна не само за хората, които ще се евакуират, но и за тези, които ще извършат евакуацията. Вие я извършихте идеално, обърна се министър-председателя към летателните екипи и специалистите по планирането на полетите, предаде БТА.

Главчев подчерта, че за акцията са спомогнали българските служби заедно с партньорските и съюзническите служби, както и всички, които спомогнаха за осъществяване на полетите – Ръководство въздушно движение, техническите лица, ръководителите на авиоотряда, служителите от правителствена зала. "Всички, които са били с втория самолет, знаят, че това не е случайност, че минахте през иглени уши", посочи Главчев. Той подчерта, че действията им представляват достойна постъпка и те са пример как да се действа в подобни ситуации. Министър-председателят отбеляза, че държавният авиоотряд досега е участвал в акции, при които са евакуирани общо 600 души, което е показателно за големия професионализъм и опит.

На 30 септември първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. У нас пристигнаха 89 български граждани и членове на техните семейства.

На 1 октомври успешно приключи и вторият евакуационен полет от Бейрут. С правителствения „Еърбъс“ в България кацнаха 80 български граждани и членове на техните семейства, с което общият брой на евакуираните от Ливан българи достигна 169.