Свят

Доц. Ходор Факих: Повечето ливанци приемат Хизбула като част от обществото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ескалацията в Близкия изток, една година от атаката на "Хамас" срещу Израел, между войната и човешките съдби. В студиото на "Добро утро, Европа" гостува почетният председател на "Асоциацията на ливанците в България" доц. д-р Ходор Факих.

"Акумулирането на тежестта на събитията по отношение на корена на проблемите в Близкия Изток принадлежи към окупацията на Палестина и окупирания палестински народ преди 75 години с решение от 1948 година за създаването на две държави. Едната е Израел, която съществува, а другата, която продължава да чака изпълнението на международните закони за правата на един народ да бъде свободен и независим на фона на решение на най-големите международни организации в света. Погазват се международните закони и се прилага двойният стандарт. В продължение на 75 години тези събития са едно отражение на дългогодишно страдание на палестинския народ", заяви доц. д-р Факих. 

"Войната не е от една година. От една година се говори за съществуването и акумулирането на тежестта на войната. Но тя съществува отдавна и този мир е в ръцете на силните, които не искат да го спрят. От 60 години насам САЩ изсмукват богатствата на петрол от този район. Последните 15-20 години са открити много залежи в морските басейни между Сирия, Израел, Ливан и Кипър. Оказа се, че има съпротива срещу опити да бъде преустройван отново Близкия Изток и оттам да бъдат изсмукани останалите богатства на този район", обясни той.

"Хизбула е една организация, която беше създадена след окупацията 1982 година и се разви благодарение на това, че си намери своята почва. Намери своята почва по опазване от съдържание на много от тези партии,
които бяха като прогресивни сили. Естествено беше подкрепена от Иран. Те имат и своите депутати в парламента, имат политически организации", коментира доц. д-р Факих.

 

Хизбула е обявена от САЩ и от всички тези организации за терористична организация. Така, че е обявена по международните закони, че е такава. Но голяма част от ливанците ги приемат като част от обществото. Така, че е въпрос на виждане.

доц. д-р Ходор Факих, почетен председател на "Асоциацията на ливанците в България"

 

Целия разговор вижте във видеото.