Свят

Милен Керемедчиев: Година по-късно виждаме по-силен Израел, който излезе като феникс от пепелта

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Измина година от смъртоносното нападение на “Хамас” срещу Израел, което даде началото на новата война в Близкия изток. Над 1200 души бяха убити при атаката, а повече от 200 - взети за заложници.

Мирът сега изглежда дори по-далеч, отколкото преди една година. В момента не можем да говорим за мирни преговори, но ако погледнем в ретроспекция на тази една година, ще видим, че Израел излезе по-силен от тази трагедия, през която премина“. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Израел научи своите уроци, направи стъпки, които да не повтаря, остава само да надгражда. В момента Израел е в много по-силна позиция, всички организации, които бяха основни противници на Израел са в изключително слаба позиция, може би в последните 30 години те не са били толкова слаби.

„Една година по-късно виждаме Израел, който като феникс излезе от пепелта на разрушенията и ужасните жертви. Те извадиха наяве технологии и начин на водене на военни действия, които до този момент държаха в дълбока секретност“, коментира още Милен Керемедчиев.

Според него атентатът от 7 октомври 2023 г. е показал какви са възможностите на Израел да води война. „Израел води война с технологии от 22 век, срещу такива от 19 век, които използват Хамас и Хизбула“, категоричен беше експертът.

Отговорът за това как Израел допусна да се стигне до това нападение беше анализиран, а това е именно пълното доверяване на високите технологии, което подведе службите да пропуснат това, че Хамас се беше върнал в 19 век от гледна точка на комуникации – те бяха оставили всички свои мобилни устройства, които можеха да бъдат по някакъв начин проследени, събираха се на малки групи, така те успяха, обясни Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.