Свят

Израел и Хизбула продължават да си разменят въздушни удари

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Lebanon Israel Livan AP Снимка: AP архив

Експлозии разтърсиха Бейрут след полунощ. Това се случва ден след най-тежката бомбардировка на южните предградия, откакто Израел ескалира въздушната си кампания на 23 септември. Израел заяви, че ударите са насочени срещу Хизбула, най-силната въоръжена сила в Ливан, която нарича изстрелването на ракети към Израел израз на подкрепа за палестинците. Държавната Национална информационна агенция на Ливан съобщи за повече от 30 удара през нощта. Израелските военни потвърдиха, че нанасят удари по цели в близост до Бейрут. Те добавиха, че около 130 снаряда са преминали от Ливан на израелска територия, като някои от тях са били прехванати. Ливанският посланик във Великобритания Рами Мортада заяви, че според него Израел е „отхвърлил“ мирния план, разработен от различни международни сили, докато Ливан все още се придържа към текста.

Изразихме съгласието си с този план, която беше разработен от Съединените щати, Обединеното кралство и още 15 държави. За съжаление, видяхте какво се случи, когато Нетаняху стигна до Ню Йорк, той просто отхвърли целия този мирен план и продължава да го прави. Това е текст, който все още е задължителен за нас. Ние поискахме 21-дневно прекратяване на огъня, а междувременно продължаваме да преговаряме за дипломатическо споразумение. 

Рами Мортада, посланик на Ливан в Обединеното кралство

Той добави, че неговата страна трябва да се справи с израелско правителство, което не използва дипломация. 

Имаме работа с подстрекаващо към война израелско правителство. Когато ви казват, че се притесняват от изстрелването на ракети или разселените 60 хиляди цивилни, това не е вярно. Има дипломатически начин да се отговори на тези притеснения. Те избраха пътя на насилието.

Рами Мортада, посланик на Ливан в Обединеното кралство

По данни на ливанското министерство на здравеопазването в последния конфликт в Ливан са загинали близо 2 000 души, повечето от които от 23 септември насам.Израел заявява, че има за цел да прогони бойната групировка от границата си, за да могат десетки хиляди израелски граждани да се завърнат по домовете си. А междувременно, ракети, изстреляни от Хизбула, са ударили третия по големина израелски град Хайфа. Това съобщава израелската полиция, цитирана от Ройтерс. Според израелски медии десет души са били ранени в северната част на страната. В целия свят продължават митингите за отбелязване на годишнината от атаката на Хамас на 7ми октомври.