Свят

Нетаняху: Изкарайте миротворците от Ливан

От Euronews България Euronews България
Netanyahu EPA AP Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: AP, архив

След като 40 страни държави от ООН изразиха пълна подкрепа за Временните сили на ООН в Ливан и призоваха за защита на „сините каски“, петима от които бяха ранени в рамките на 48 часа, последва рязък отговор от израелския премиер.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова ръководителя на ООН да изтегли мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан, от „опасната зона“.

Призивът му към ръководителя на ООН Антонио Гутериш дойде ден, след като Временните сили на ООН в Ливан отказаха да се изтеглят от граничния район, въпреки че петима от членовете им бяха ранени по време на неотдавнашните боеве.

„Г-н генерален секретар, изведете силите на ЮНИФИЛ от пътя на жертвите. Това трябва да стане сега, незабавно“, каза Нетаняху във видеообръщение, публикувано от неговия офис, в първия си коментар по въпроса.

Преди заседанието на кабинета той заяви, че израелските сили няколко пъти са поискали от ЮНИФИЛ да напуснат, но са „срещнали многократни откази“, които са осигурили „жив щит на терористите от Хизбула“, предава БГНЕС.

„Отказът ви да евакуирате войниците на ЮНИФИЛ ги превръща в заложници на Хизбула. Това застрашава както тях, така и живота на нашите войници“, заяви премиерът.

„Съжаляваме за нанесените вреди на войниците на ЮНИФИЛ и правим всичко възможно да предотвратим подобни вреди. Но най-простият и очевиден начин да гарантираме това е просто да ги изтеглим от опасната зона“, допълни Нетаняху.

ВМС на ООН отказват да напуснат позициите си в Южен Ливан.

„Имаше единодушно решение да останем, защото е важно знамето на ООН все още да се вее високо в този регион и да можем да докладваме на Съвета за сигурност“, заяви говорителят на ВМС на ООН Андреа Тененти в интервю за АФП.

Той заяви, че Израел е поискал от ВМС на ООН да се оттеглят от позиции „на разстояние до пет километра от синята линия“, разделяща двете страни, но миротворците са отказали.

Това би включвало 29-те му позиции в Южен Ливан.

ЮНИФИЛ, мисия от около 9500 военнослужещи от различни националности, е създадена след инвазията на Израел в Ливан през 1978 г.

Понастоящем тя има за задача да следи за спазването на примирието, което сложи край на 33-дневната война през 2006 г. между Израел и Хизбула.

Четиридесет държави, които допринасят за ВМС на ООН, заявиха в събота, че „остро осъждат неотдавнашните нападения“ срещу миротворците.