Свят

Иран: Няма червени линии, когато става въпрос за защитата ни

От Euronews България Euronews България
Abbas Araghchi Iran Minister AP Външният министър Абас Арагчи. Снимка: AP

Външният министър на Иран обеща, че няма да има „червени линии“ за страната при защитата на нейния народ и интереси, преди очакваното ответно действие на Израел за неотдавнашното ракетно нападение на Иран, предаде БГНЕС.

„Макар че през последните дни положихме огромни усилия за овладяване на тотална война в нашия регион, казвам ясно, че нямаме червени линии в защитата на народа и интересите си“, написа външният министър Абас Арагчи в публикация в X.

На 1 октомври Иран изстреля 200 ракети по Израел, което според него е отмъщение за убийството на лидери на бойци в региона, свързани с Техеран, и на генерал от иранската революционна гвардия, предаде АФП.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обеща, че отговорът на Израел ще бъде „смъртоносен, прецизен и изненадващ“.

По данни на министерството Арагчи е бил в Багдад, за да обсъди с иракски официални лица войните в Газа и Ливан.

Али ал-Мусауи, политически съветник на иракския министър-председател, заяви пред АФП, че посещението на Арагчи е част от дипломатическите усилия „за заглушаване на оръжията и насилието, за установяване на сигурност и стабилност в региона“.

След Багдад Арагчи ще се отправи към Оман, съобщи иранската информационна агенция ISNA.

Арагчи беше в Катар, където се срещна с министър-председателя шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани във връзка с войните в Газа и Ливан.

Катар посредничи в преговорите, целящи прекратяване на огъня в Газа, и призова за примирие в Ливан.

Ден по-рано Арагчи се срещна с де факто управляващия Саудитска Арабия престолонаследник Мохамед бин Салман и саудитския си колега принц Файсал бин Фархан.

В неотдавнашно интервю Арагчи заяви, че Иран „не иска война“, но „не се страхува от нея“.

„Ще бъдем готови за всеки сценарий“, каза той пред новинарската мрежа“Ал Джазира“.