Свят

Много жертви при израелски бомбардировки по училище в Газа

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 20 души, включително деца, са загинали при израелски въздушен удар по училище, превърнато в убежище, в централната част на Ивицата Газа.

При удара са загинали и две жени. В училището в Нусейрат са били подслонени някои от многобройните палестинци, разселени от продължаващата вече повече от година война в Газа. Телата са били откарани в болница "Ал Ауда" в Нусейрат и в болница "Мъчениците от Ал Акса" в Деир ал Бала. Впоследствие медици съобщиха за няколко експлозии близо до лечебното заведение "Ал Акса", при които има трима загинали и 50 ранени.

В свое изявление израелската армия съобщи, че е нанесла „точен“ удар по бойци на Хамас, действащи в болничния комплекс.

Според здравното министерство в Газа, при бомбардировките и сухопътната операция на Израел в Газа са убити над 42 000 палестинци. 

 

Болниците в Газа са на ръба на катастрофа

Хуманитраната криза в Газа се влошава. Помощи не са влизали от 12 дни. Заради нестихващите боеве болниците са препълнени, а условията за работа на медицинския персонал ужасяващи. 

В три болници в северната част на Ивицата Газа липсват гориво и консумативи, а в тях се стичат вълни от ранени, докато израелските сили се сражават с бойците на Хамас в бежанския лагер Джабалия и други северни градове, твърдят лекари.Д-р Хусам Абу Сафия, директор на болница "Камал Адван", заяви, че неговото лечебно заведение и близките болници "Ал Ауда" и "Индонезия" са изправени пред "катастрофална ситуация, която ще се влоши през следващите часове, ако няма доставки на гориво за спешните служби".

Вижте още във видеото: