Свят

Загинали и ранени при атака с дронове на Хизбула срещу база в централен Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Четирима войници са загинали, а още седем са тежко ранени при извършено от Хизбула нападение с дронове срещу военна база близо до град Бинямина в Централен Израел - най-смъртоносният удар, нанесен от ливанската групировка, откакто Израел започна сухопътната си инвазия в Ливан преди близо две седмици.

Преди изявлението на военните израелската национална спасителна служба съобщи, че при атаката с дронове са били ранени 61 души.

Хизбула пое отговорност за нападението срещу базата край Бинямина, заявявайки, че то е отмъщение за израелските удари по Бейрут в четвъртък, при които загинаха 22-ма души.

 

Беше трудно местопрестъпление. Ударът на дрона е причинил сериозни наранявания от взрива и разлетелите си шрапнели. Ранените се нуждаеха от животоспасяващи операции и трябваше бързо да бъдат транспортирани в болници.

Рафи Шева – парамедик

При усъвършенстваните израелски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) е рядкост толкова много хора да пострадат при атаки с дронове или ракети.

Това е втори случай за два дни, когато дрон нанася удар в Израел. В събота, когато израелците отбелязваха празника Йом Кипур, дрон порази предградие на Тел Авив, като нанесе щети, но нямаше пострадали.

Новият удар беше извършен в същия ден, в който САЩ обявиха, че ще изпратят на Израел нова система за ПВО и войници, които да я управляват, за да се подобри защитата на Израел от ракети.

При израелски атаки в Ливан в събота загинаха 51 души, а още 174 бяха ранени, съобщи ливанското министерство на здравеопазването.

Повечето от жертвите са в Южен Ливан, близо до град Набатие и планинските райони. 

Общо 2306 души са загинали, а 10 698 са били ранени в Ливан от избухването на въоръжените сблъсъци между ливанската групировка Хизбула и израелската армия преди малко повече от година.