Свят

Израелската армия нанесе въздушна атака срещу южните предградия на Бейрут

От Euronews България Euronews България
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Lebanon Israel Attack 16.10 AP

Израел нанесе рано тази сутрин два въздушни удара в шиитския квартал "Харет Хрейк" в южната част на Бейрут, минути след като израелската армия издаде заповед за евакуация на района, показват кадри, излъчени на живо от журналист на Франс прес.

В нареждане до цивилното население израелската армия предупреди, че гражданите са близо до съоръжения и позиции, свързани с групировката "Хизбула", срещу които предстои да бъдат предприети действия, предаде БТА.

Официалната ливанска информационна агенция ННА съобщи, че става въпрос за въздушен удар. Кадрите, заснети от журналиста на телевизията на АФП (AFPTV), показаха втори удар.

Израелската армия съобщи, че поразила склад "със стратегически оръжие на терористичната организация "Хизбула".

Израелските военни нанесоха поредните удари в Бейрут, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху вчера заяви, че е против едностранно прекратяване на огъня в Ливан. В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон снощи Нетаняху отбеляза, че едностранно прекратяване на огъня от страна на Израел няма да промени ситуацията със сигурността в Ливан, защото ще даде възможност на "Хизбула" да прегрупира силите си и да се превъоръжи.

САЩ са изпратили писмо до Израел, свързано с хуманитарна криза в Газа

САЩ са изпратили писмо до Израел, в което дават 30 дни, за да се увеличи достъпа на хуманитарна помощ до Газа. В противен случай Израел рискува да бъде прекратена част от американската военна помощ. Писмото е най-строгото известно писмено предупреждение от страна на САЩ към техния съюзник.

В него се казва, че САЩ са дълбоко загрижени за влошаването на хуманитарната ситуация, като се добавя, че през миналия месец Израел е отказал или възпрепятствал близо 90 % от хуманитарните движения между северната и южната част на страната. Израелската администрация съобщи, че преглежда писмото и възнамерява да „разгледа повдигнатите опасения“. 

Виждали сме Израел да прави промени и преди, а когато те направят промени, хуманитарната помощ може да се увеличи. Само през последните няколко месеца видяхме Израел да работи с хуманитарни организации за осъществяване на кампания за ваксиниране срещу полиомиелит на територията на Газа.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент

Междувременно израелските нападения са убили най-малко 61 души в Ивицата Газа през последните 24 часа. По-рано Международният комитет на Червения кръст предупреди, че семействата в северната част на Ивицата Газа са „изправени пред небивал страх, загуба“ заради израелската офанзива, започнала преди 10 дни.

Припомняме, че Израелската армия заяви, че е изпратила танкове и войски обратно в град Джабалия, за да елиминира бойците Хамас, които са се прегрупирали там. Расте напрежението и между Израел и "Хизбула". Лидерът на „Хизбула“ Наим Касем заяви в телевизионна реч, че решението за завръщането на заселниците в Северен Израел е прекратяване на огъня в Ливан и Газа.

Ще се съсредоточим върху нападенията срещу израелската армия, нейните центрове и резиденции. Казвам на израелския вътрешен фронт: Решението е прекратяване на огъня. Ние не търсим прекратяване на огъня от позицията на слабост. 

Шейх Наим Касем, заместник-ръководител и действащ лидер на "Хизбула"

Най-малко 41 души са били убити и 124 ранени при израелски нападения в Ливан през последното денонощие. Това съобщиха ливанските власти, като в правителствен доклад се посочва, че общият брой на нападенията в страната е надхвърлил 10 000.