Свят

Израел разработва оръжия за сваляне на дронове

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант и други високопоставени служители разгледаха военни системи, предназначени за прехващане на безпилотни летателни апарати. Един от най-тежките удари с масови жертви срещу Израел в последните години не беше нанесен от десетките изстреляни ирански балистични ракети, нито от многократните ракетни обстрели, изстреляни от Хамас и Хизбула. Той беше нанесен от един-единствен дрон.

Безпилотният летателен апарат, натоварен с експлозиви, избегна многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел и се вряза в столова във военен тренировъчен лагер дълбоко в Израел, убивайки четирима войници и ранявайки десетки.

Заплахата от безпилотни летателни апарати произхождаща от Иран. От там ги доставят на Ливан, Йемен и Ирак и дори сами ги изстрелват. Това нещо създава заплаха, като идва с бавна скорост на малка височина. Понякога ни е трудно да го открием, но системата за сигурност и отделът за изследване и развитие на оръжията и технологичната инфраструктура работят по въпроса от началото на войната.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

На събитието бяха представени различни технологични решения от осем израелски индустрии, включително големи компании и стартиращи предприятия, създадени в отговор на заплахите, породени от безпилотните летателни апарати. Прототипите на системите за прихващане бяха тествани на различни разстояния и височини.