Европа

Външните министри на ЕС осъдиха атаки на Израел и приеха санкции срещу Иран

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Министрите на външните работи на Европейския съюз отхвърлиха твърденията на правителството в Тел Авив, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е отговорен за възпрепятстването на израелската армия в Ливан. Също така не приемат ултиматума на израелския премиер Бенямин Нетаняху миротворците да бъдат изтеглени и осъдиха нападенията срещу тях. Най-малко петима войници от силите на ЮНИФИЛ бяха ранени при нападения, откакто Израел започна сухопътна кампания срещу бойната групировка „Хизбула“. Шестнадесет държави от ЕС участват в мироопазващите сили на ООН в Ливан.

 

Австрия не е страничен наблюдател. Имаме повече от 120 войници, мъже и жени, в базите там. Така че сме изключително загрижени, обърнахме се към нашия израелски приятел, за да изразим ясно позицията си. Не - няма да се изтеглим, да - ще продължим да изпълняваме мандата си. И да, изискваме от всяка страна да зачита сигурността и безопасността на нашите "сини каски".

Александър Шаленбер, министър на външните работи на Австрия

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел нарече "абсолютно неприемлива" атаката срещу войските на ООН. И припомни за друг ангажимент на ЕС, в друг военен конфликт – този в Украйна. Борел обеща, че министрите от ЕС „ще продължат да обсъждат как да деблокират плащанията по Европейския механизъм за мир“.

 

Ще продължим да обсъждаме как да деблокираме плащанията по Европейския механизъм за мир. Трябва да сложим край на този цикъл - те разрушават, ние поправяме. Зимите вече са там, електроенергийната система продължава да е засегната, а войната продължава. Украинците се съпротивляват, но имат нужда от повече подкрепа.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Именно заради Русия, ЕС наложи нови санкции на Техеран. Приетите на срещата в Люксембург мерки са насочени срещу компании и физически лица, участващи в иранската програма за балистични ракети и доставката на тези и други оръжия за Русия. Брюксел вече няколко пъти предупреди Иран да не предоставя балистични ракети на Москва и разглежда тази стъпка като нарушаване на ново табу. Иран категорично отрича да е доставял оръжия на Русия.