Свят

Хизбула планирала атаки срещу Израел като тази от 7 октомври

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия заяви, че нейните сили, действащи в Южен Ливан, са открили дълъг 800 метра "подземен комплекс", който е служил като команден център на силите Радуан на Хизбула.

Бяха показани кадри от тунела, в който са били съхранявани оръжия, боеприпаси и мотоциклети за атаки по цели в северен Израел.

Намираме се в бункера, който открихме под къща в шиитско село в южен Ливан, на няколко километра от нашата граница. Този бункер е бил на силите Радуан на Хизбула, на един техен батальон. Те са планирали да извършат нападение в Израел, с много по-голям мащаб от клането на 7 октомври. Планирано е било с мотоциклети да стигнат до Кирят Шмона, Ифтах, до села и кибуци в Израел и да извършат убийства.

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Подземният комплекс е бил проектиран така, че отрядите Радуан да могат да пристигат, да се екипират и след това да навлизат в израелска територия пеша или с мотори. 

Когато обектът е бил открит, войниците от ЦАХАЛ са се сблъскали с боец на Радуан, барикадирал се там, и са го ликвидирали.

Израелската армия от години обвинява Хизбула, че крие оръжия и бойци в цивилни съоръжения в граничните села в Ливан.

Тя е мобилизирала няколко бригади за, както твърди, ограничена сухопътна операция за разрушаване на военната инфраструктура на ливанската шиитска милиция.

Досега по доклади на израелските сили са били ликвидирани стотици бойци на Хизбула. 

Военизираната групировка е изстреляла хиляди ракети и дронове по Израел през последната година, убивайки повече от 60 души, въпреки че Израел твърди, че повечето са били прихванати от неговите системи за противовъздушна отбрана.