Свят

Палестинското ислямистко движение Хамас се закани, че продължава съпротивата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хамас потвърди убийството на своя висш ръководител Яхия Синуар при израелска атака в Рафа. Това заяви заместник-ръководителят на групировката в Газа.

Скърбим за великия водач, брата муджахидин, мъченика Яхия Синуар, ръководител на политическото бюро на Движението за ислямска съпротива Хамас и командир на въоръжените отряди в операцията "Потопът Ал-Акса", който се издигна като мъченик, който напредваше и не отстъпваше, носеше оръжието си, противопоставяше се на окупационната армия до последния миг от живота си.

Халил ал Хая – заместник-ръководител на Хамас в Газа и главен преговарящ на групировката

Ал Хая добави, че израелските заложници няма да бъдат освободени, докато войната в Газа не бъде прекратена и израелската армия не се изтегли напълно от анклава.

По неговите думи, "движението ще продължи по пътя на осъществяване амбициите на палестинския народ, а смъртта на Синуар само ще направи "Хамас" по-силна организация".

Казваме на онези, които плачат за израелските затворници, държани от Съпротивата, че те няма да се върнат при вас, освен ако не спрете агресията срещу нашия народ в Газа и не се изтеглите напълно от ивицата, не освободите нашите героични затворници от затворите на окупацията.

Халил ал Хая – заместник-ръководител на Хамас в Газа и главен преговарящ на групировката

Ливански частен телевизионен канал съобщи, че Халед Мешаал e поел функциите на действащ ръководител на Хамас. Мешаал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в преговорите за освобождаване на израелските заложници и затворници терористи.

Смъртта на Синуар, която последва убийства на други лидери и командири на Хамас, ще нанесе огромен удар на ислямистката групировка, изправена пред непрестанни въздушни удари, откакто нападна Израел на 7 октомври 2023 г, при което според израелските данни загинаха 1200 души.

Израелската армия заяви, че ще разположи допълнителни части в северните райони на страната за оперативни мисии. По-рано военните наредиха на жителите на още 20 села в Южен Ливан да се евакуират.