Свят

Резиденцията на Нетаняху беше нападната с дрон

От Euronews България Euronews България
Netanyahu EPA AP Снимка: AP архив

Израелското правителство съобщи, че дрон е бил изстрелян към къщата на премиера Бенямин Нетаняху. 

Сирени за опасност се включиха в Израел, предупреждавайки за възможно нападение с дрон, изстрелян към къщата на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Цезария, съобщи израелското правителство.

Неговият говорител съобщи в изявление, че нито Нетаняху, нито съпругата му са били вкъщи и няма жертви.

Израелската армия съобщи, че около 55 снаряда са били изстреляни в две отделни баражни обстрели към Северен Израел от Ливан. Някои са били прихванати, като не се съобщава за жертви и ранени. 

Ударите идват, след като заместник-ръководителят на Хамас в Газа и главен преговарящ на групировката Халил ал Хая обеща, че Хамас ще продължи борбата си срещу Израел и след убийството на своя висш ръководител Яхия Синуар при израелска атака в Рафа.

Атаката срещу Израел идва в момент, когато конфликтът с Хизбула - съюзник на Хамас, подкрепян от Иран - се засили през последните седмици. Хизбула заяви в петък, че планира да започне нова фаза на нападение, като изпрати повече управляеми ракети и дронове в Израел.

Дългогодишният лидер на въоръжената група Хасан Насрала беше убит при израелски въздушен удар в края на септември, а Израел изпрати сухопътни войски в Ливан по-рано през октомври.