Свят

Тунелите на Хизбула: Медии посетиха болницата, за която Израел твърди, че съхранява пари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Няколко журналисти бяха заведени на обиколка в болница в южно предградие на Бейрут, където израелската армия твърди, че Хизбула съхранява стотици милиони долари в брой и злато в тунели под нея. В резултат на интензивните бомбардировки на района през последните дни, болницата „Саел Дженерал“ вече беше освободена от повечето пациенти и персонал, а малцината останали обитатели бяха набързо евакуирани след израелското твърдение. Болницата, която обслужва предимно хора в неравностойно положение беше многократно поразявана от въздушни удари през последните три седмици.

 

Това е нелегитимно твърдение. Не знам откъде имат информация. Ние сме тук, за да ви кажем, че това не е вярно. Това е болница. Хората се лекуват тук. Няма пари или злато.

Омар Мнеймне, лекар в спешното отделение

Израел е правил подобни твърдения за тунели, използвани от бойците на Хамас под болници в Газа, преди в крайна сметка да нанесе удари по тях. Д-р Мнеймне заяви, че се опасява от същия сценарии и в Ливан.

 

Международната общност трябва да се застъпи и да не позволи това да се случи. Това е болница. Има определени места, които не бива да се докосват.

Омар Мнеймне, лекар в спешното отделение

Припомняме, че Израел започна интензивна въздушна кампания и сухопътна операция срещу „Хизбула“ след почти едногодишни трансгранични боеве, предизвикани от войната в Газа. Техен мотив беше, че искат да осигурят безопасното завръщане на десетки хиляди жители на израелските гранични райони, разселени от ракетни нападения. Оттогава в Ливан са загинали повече от 2400 души, сред които 1800 през последните пет седмици, по данни на здравното министерство на страната. Израелските власти съобщиха на свой ред, че 59 души са били убити в Северен Израел и окупираните Голански възвишения.

Междувременно, седмичните протести в Тел Авив продължават. Демонстрантите целят освобождаването на заложниците от Газа, като много от тях са недоволни от политиките на премиера Бенямин Нетаняху. Вижте повече: