Свят

Взривове в Бейрут след предупреждение на Израел, че ще атакува финансова група, свързана с Хизбула

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел е нанесъл въздушни удари по филиали на финансова групировка, свързана с "Хизбула". Взривове са се чули и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири".

До летището са били извършени две бомбардировки, заяви източник от ливанските служби за сигурност.

По-рано израелската армия предупреди жителите на южните предградия на Бейрут, където са разположени филиалите на финансовото дружество "Ал Кард ал Хасан" да се евакуират незабавно. Организацията е обвинявана от Израел, че финансира "Хизбула".

Атакуваме голям брой цели през нощта в Бейрут и на други места. В следващите дни ще разкрием как Иран финансира терористичната дейност на Хизбула, като използва граждански институции, асоциации и неправителствени организации като прикритие за терористична дейност.

к-л Даниел Хагари, говорител на израелските сили за отбрана 

При ударите са засегнати различни райони в ливанската столица. Удари срещу филиали на финансовата организация са били нанесени и в долината Бекаа, в района на Хермел и на Рияк.

"Ал Кадр ал Хасан" е обект на американски санкции от 2007 г. Финансовото дружество е смятано за терористична организация и от Саудитска Арабия.

Според американското министерство на финансите, "Ал Кадр ал Хасан" е било използвано от Хизбула, за да прикрива чрез него проиранската милиция икономическите си дейности и да получава достъп до световната финансова система.

А "Хизбула" съобщи, че е свалила израелски дрон над Ливан, но не поясни на кое място е станало това.