Свят

Нетаняху: Опитът на Хизбула да убие мен и съпругата ми беше сериозна грешка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Netanyahu AP (2) Снимка: AP архив

Най-малко 73-ма души са загинали при израелските удари в град Бейт Лахия в северната част на Газа. Това съобщават властите на управляваната от Хамас ивица. Десетки други са ранени, а много от тях все още са затрупани под развалините след бомбардировките, допълват официалните лица. Израел заяви, че проверява съобщенията за жертви, но заяви, че цифрите, публикувани от властите на Хамас, са „преувеличени“ и не отговарят на информацията. Сражения има и в други части на анклава. 

Междувременно CNN съобщи, че правителството на САЩ разследва предполагаемо изтичане на информация за секретни американски разузнавателни данни за ударите на Израел срещу Иран. От медията съобщават, че документите са започнали да се разпространяват в Telegram чрез акаунт, наречен Middle East Spectator. Впоследствие след опита за покушение срещу него Бенямин Нетаняху се зарече, че Иран и неговите пълномощници „ще платят висока цена“.

Опитът на иранското прокси Хизбула да убие мен и съпругата ми днес беше сериозна грешка. Това няма да възпре нито мен, нито държавата Израел да продължи справедливата война срещу враговете ни, за да осигурим бъдещето си. Казвам на Иран и неговите пълномощници в оста на злото: Всеки, който се опита да навреди на гражданите на Израел, ще плати висока цена.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Междувременно Израел нанесе най-малко десетина въздушни удара по Бейрут - като това бе и най-тежката атака, на която ливанската столица е била свидетел от повече от седмица. Щетите и жертвите все още се оценяват, но поне една многоетажна сграда в южните предградия на града е напълно разрушена. Израелските военни съобщиха, че са се прицелили в складовете за оръжие на „Хизбула“ и в командния център на разузнавателната ѝ централа в Дахие. Впоследствие израелските военни наредиха незабавна евакуация на два квартала в района. От своя страна „Хизбула“ също продължи да обстрелва с ракети Северен Израел, като израелските военни съобщиха, че са били изстреляни около 200 ракети.