Свят

Израелци призоваха правителството да сключи сделка с Хамас за освобождаване на заложниците

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Няколко дни след като израелската армия обяви убийството в Газа на лидера на Хамас Яхия Синуар, семействата на някои от заложниците, които все още са в плен, призоваха правителството да използва този момент, за да върне близките им у дома. Много от тях са раздвоени между дълбокия страх и предпазливия оптимизъм. Те се притесняват, че бойците, които държат техните роднини, могат да вземат нещата в свои ръце и да отмъстят на заложниците за убийството на Синуар.

Чухме новината за убийството на Яхия Синуар, ръководител на организацията Хамас в Газа. Това е критично и чувствително във времето събитие, тъй като е свързано със заложниците. Техният живот е в голяма опасност сега повече от всякога. Призоваваме израелското правителство и администрацията на САЩ да действат бързо и да направят всичко необходимо, за да постигнат споразумение с похитителите.

Орна Неутра, роднина на задържан в Газа американско-израелски гражданин с двойно гражданство

Някои семейства смятат, че както израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, така и преговарящите от Хамас биха могли да смекчат позицията си. Все пак от групировката заявиха, че заложниците, които Хамас взе от Израел преди година, няма да бъдат освободени, докато не се прекрати огънят в Газа и не се изтеглят израелските войски.

Имаше няколко сделки, които Нетаняху пропусна. Така че сега е чудесна възможност да се увери по положителен начин какво наследство иска да остави след себе си. И той има възможност да се увери, че всички заложници ще се върнат. Това е исторически момент.

Ефрат Мачикава, племенница на заложник

Около 250 заложници бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври по време на нападение, при което бойците убиха около 1200 души в южната част на Израел. Смята се, че около 100 заложници остават в Газа след кратка размяна на заложници срещу затворници през ноември и няколко военни спасявания на живи и мъртви пленници. Смята се, че повече от една трета от заложниците, останали в Газа, са мъртви.