Свят

Роднини на заложниците на "Хамас" протестират в Тел Авив

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Тел Авив, за да поискат споразумение с "Хамас" за връщане на останалите заложници, държани в Газа. Това се случи след убийството на лидера на ливанската "Хизбула" Хасан Насрала, който беше мишена на израелски въздушен удар в южно предградие на Бейрут в петък. Нетаняху заяви, че убийството на Насрала ще помогне за връщането на разселените израелци по домовете им в северната част на страната и ще окаже натиск върху "Хамас" да освободи пленниците.

Роднини на заложниците, които все още са държани в Газа, обвиниха министър-председателя Бенямин Нетаняху, че е провалил евентуална сделка с "Хамас" чрез ескалацията срещу "Хизбула".

Ние, семействата на заложниците, наблюдавахме със страх развитието на събитията през последните дни. Гледаме как под прикритието на ескалацията на войната на север и успеха на военните операции, Нетаняху продължава да крие факта, че в този момент съществува споразумение за освобождаване на заложници. То е готово за подписване. Това е сделка, с която "Хамас" са се съгласили, но Нетаняху саботира. 

Наама Вайнберг, братовчедка на Итай Свирски, който беше взет за заложник и убит в Газа

По време на нападението си на 7 октомври "Хамас" уби 1200 души и взе за заложници около 250 други.

Нетаняху не произнесе нито веднъж думите „заложническа сделка“ в 40-минутната си реч. Това е така, защото той не иска сделка със заложници. Нетаняху не иска да ги върне у дома.

Наама Вайнберг, братовчедка на Итай Свирски, който беше взет за заложник и убит в Газа

Израелските власти твърдят, че в Газа има останали около 100 пленници.