Свят

Лидерът на "Хизбула" Насрала и генерал от Революционната гвардия на Иран са убити от Израел (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Mideast Tensions 24271631724394 Снимка: AP

„Хизбула“ потвърди, че лидерът ѝ Хасан Насрала е бил убит при израелски въздушен удар. Виден генерал паравоенната Революционна гвардия на Иран също е загинал по време на атаките от страна на Израел, съобщават иранските медии, написа Асошиейтед Прес.

58-годишният генерал Абас Нилфорушан е бил убит в петък при удара срещу Ливан, при който е загинал Насрала, съобщава държавният вестник „Техеран таймс“.

Министерството на финансите на САЩ беше определило Нилфорушан като заместник-командир по операциите в гвардията. То му наложи санкции през 2022 г. и заяви, че той е ръководил организация, „пряко отговорна за потушаването на протестите“. Тези санкции бяха наложени на фона на продължилите месеци наред протести в Иран заради смъртта на Махса Амини след нейния арест заради това, че уж не носела забрадката си, или хиджаб, по желание на полицията.

В изявление на "Хизбула" се казва, че Насрала „се е присъединил към своите другари мъченици“. Групировката се закле да „продължи свещената война срещу врага и в подкрепа на Палестина“. Насрала, който ръководеше „Хизбула“ в продължение на повече от три десетилетия, е засега най-влиятелната мишена, убита от Израел през седмиците на засилени сражения с „Хизбула“.

В излъчвана по телевизията пресконференция в деня след смъртоносния удар срещу централата на „Хизбула“ говорителят на израелската армия, контраадмирал Даниел Хагари, заяви, че Израел ще продължи да елиминира други командири на въоръженото ислямистко движение.

Насрала беше един от най-големите врагове на държавата Израел (... ) Неговото премахване прави света по-безопасен.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на армията

В събота сутринта от южните предградия на Бейрут се издигаше дим, а улиците бяха пусти, след като през нощта районът беше ударен от тежки израелски въздушни удари, при които според Израел са убити множество командири на „Хизбула“, включително лидерът Хасан Насрала.

Военните заявиха, че са извършили прецизен въздушен удар, докато ръководството на „Хизбула“ е заседавало в щаба си в Дахия, южно от Бейрут. 

Атаките на изтребители срещу цели на „Хизбула“ в петък продължиха и в ранните часове на събота, след като армията съобщи, че е казала на жителите да се евакуират от три сгради, които е обстрелвала.

Lebanon Israel AP Building Collapse Снимка: AP

Часове преди ударите министър-председателят Бенямин Нетаняху направи обръщение към ООН, в което обеща, че кампанията на Израел срещу „Хизбула“ ще продължи, което още повече помрачи надеждите за международно подкрепено прекратяване на огъня. Нетаняху внезапно прекъсна посещението си в Съединените щати и се върна в Израел.

При нападението са убити и Али Карки, командир на Южния фронт на "Хизбула", както и други командири на „Хизбула“, съобщават израелските военни. Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че 6 души са загинали и 91 са били ранени при ударите в петък, които са изравнили със земята шест жилищни сгради.

По данни на ливанското министерство на здравеопазването от понеделник насам в Ливан са загинали повече от 720 души.