Свят

Ситуацията между Ливан и Израел е близо до нова пълномащабна война

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От войната в Ливан през 2006 г мисията на ООН – ЮНИФИЛ – никога не е била свидетел на по-напрегната ситуация.

Нейните 10 000 миротворци от 50 държави редовно патрулират по Синята линия, начертана от ООН граница между Ливан и Израел, като същевременно участват в усилията за деескалация на напрежението между двете страни.

Откакто Израел започна нова вълна от атаки по Ливан, вземайки на прицел инфраструктура и жива сила на Хизбула, над 600 души бяха убити, а повече от 90 000 – разселени в страната.

Със сигурност това е най-трудният период за мисията и страната от 2006 г насам, а може би и преди това. Интензивността на бомбардировките е безпрецедентна в сравнение с последните 13 месеца. От миналия октомври огънят през границата не е спирал. Броят на смъртните случаи почти достигна нивата от 2006 г.

Андреа Тененти – говорител на мироопазващите сили ЮНИФИЛ

Израел твърди, че се готви за сухопътна операция.

Израел заяви, че се готви за сухопътна инвазия, но ние, които присъстваме тук, не виждаме движения на армейски единици. Дори през 2006 мисията остана тук при нахлуването на Израел. Не смятаме, че това непременно означава, че ЮНИФИЛ трябва да си отиде.

Андреа Тененти – говорител на мироопазващите сили ЮНИФИЛ

В сряда Хизбула заяви, че е атакувала с ракета щаба на МОСАД в Тел Авив.

Междувременно САЩ и Франция призоваха за триседмично прекратяване на огъня между Израел и Хизбула. Еврейската държава отхвърли предложението.

Все още се опитваме да намерим решение чрез посредничество и благодарение на действията на ръководителя на мисията, който поддържа канал за комуникация с двете страни. Опитваме се да смекчим рисковете, макар че ситуацията е много сериозна. От доста време казваме, че има решение – прилагането на резолюция 1701, която допринесе за прекратяването на войната през 2006 г.

Андреа Тененти – говорител на мироопазващите сили ЮНИФИЛ

Въздушните удари на Израел продължават с нестихваща сила. Техният обхват вече не се ограничава до източната и южната част на Ливан.

Несигурността и от двете страни на границата е налице от 10 месеца, но хората никога не са били толкова притеснени, колкото са сега, пред перспективата за нова пълномащабна война.