Свят

Могат ли въоръжените сили на Ливан да се противопоставят на Израел?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато конфликтът между Израел и Хизбула в Ливан ескалира, много западни дипломати поставят под съмнение способностите на редовната ливанска армия и ролята, която тя може да изиграе. В исторически план във въоръжените сили съществуват дълбоки разделения.

Ливанската армия се подчинява на инструкциите на правителството. Но на правителствено ниво съществува голямо разделение, и то от много време. Оставена е сама на себе си. Който командва въоръжените сили, може да се сметне за върховен главнокомандващ.

Халил Хелу – пенсиониран генерал от ливанската армия

Дали ливанската армия може да се сражава редом до Хизбула, която има собствени въоръжени сили.

Да се изправиш срещу Хизбула е незабавна рецепта за гражданска война и това е проблем на национално ниво. Има място за маневриране от командването на армията. Смята се, че е по-добре да се даде приоритет на вътрешната стабилност пред войната, която може да въвлече еднакво и самата армия, и Хизбула.

Халил Хелу – пенсиониран генерал от ливанската армия

В пряк сблъсък между израелските сили и въоръжените милиции на Хизбула ливанската армия може да бъде принудена да изтегли част от силите си, като по този начин остави без защита долината Бекаа или я остави като бойно поле между Израел и Хизбула.

Друг сценарий, по-малко вероятен, е да бъдат подсилени бойните части, за да играят ролята на възпиращ фактор за дейността на терен на Израел.

Клаудио Бортолоти – Институт за международни политически изследвания

При израелската инвазия през 2006 г редовната ливанска армия избягваше всякаква конфронтация с израелските сили въпреки бомбардировките на някои нейни бази.