Свят

Хиляди хора бягат от трансграничните нападения между "Хизбула" и Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди ливанци продължават да напускат южната част на страната си с надеждата да избегнат трансграничните нападения между "Хизбула" и Израел. Основната им цел е да стигнат до северната част на държавата, където стотици доброволци ги очакват с необходимата помощ. Те ще им предоставят подслон, храна и така необходимата почивка.

Като ливанци всички ние сме единни, особено в тези трудни обстоятелства. Врагът не прави разлика между млади и стари.

Юсеф Атви, разселен човек от Набатие в Южен Ливан

От другата страна на границата хиляди израелци са се скрили в бомбоубежищата си. Това се случва в момент на контраофанзива от страна на "Хизбула", която изстрелва стотици ракети към северните градове. Властите твърдят, че атаките са предизвикали няколко пожара, а също така са нанесли щети на гражданската инфраструктура. Те допълват, че най-тежко е положението в Хайфа и района на Горна Галилея.

Истината е, че вече свикнах с това. То не ме плаши и не ми причинява нищо. Мисля, че това е нашата страна и ще се движим свободно.

Сергей Сасоев, жител на Хайфа

Междувременно израелските военни заявяват, че ще направят „всичко необходимо“, за да изтласкат "Хизбула" от ливанската граница с Израел. Двете страни в конфликта си разменят огън, откакто войната между Израел и "Хамас" започна на 7 октомври миналата година. Експерти твърдят, че от началото на взаимните нападения над 200 хил. ливанци и 60 хил. израелци са били разселени.