Свят

Израел и Хизбула започнаха нови нападения след вчерашния кървав ден в Ливан

От Euronews България Euronews България

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви днес, че е извършила тази нощ няколко нападения срещу израелски военни обекти, включително и срещу завод за експлозиви на 60 километра от границата с Ливан, предадоха Ройтерс и ДПА, написа БТА.

Движението уточни, че е атакувало Израел най-малко шест пъти тази сутрин с ракети "Фади-1" и "Фади-2".

"Хизбула" каза, че е подложила три пъти на обстрел около 4:00 ч. местно време (съвпада с българското) завода и военното летище край кибуца Мегидо, както и разположената край Хайфа военна база „Рамат Давид“.

"Хизбула" спомена в неделя за първи път използването на ракетите "Фади" и ги представи в свой видеоклип. Ракетите са наречени в чест на инженер на групировката, загинал в конфликта с Израел през 1987 г. Според информацията, публикувана във видеоклипа, шестметровата ракета има обсег от 70 до 100 км. и може да носи бойни глави с тегло между 80 и 170 килограма.

Смята се, че това е вариант на разработената в Сирия ракета „Хайбар-1“, която "Хизбула" използва за първи път през 2006 г.

Палестински официални представители заявиха тази сутрин, че при израелски удари в град Хан Юнис в Газа са били убити най-малко седем души, предаде Асошиейтед прес. Най-малко 15 души са били ранени, включително жени и деца.

Израелските въоръжени сили междувременно заявиха, че ще направят "каквото е необходимо", за да изтласкат "Хизбула" от ливанската граница с Израел. Двете страни се обстрелват взаимно от началото на войната между Израел и "Хамас". Вчера Израел извърши стотици въздушни удари в Южен и Източен Ливан, при които бяха убити почти 500 души и бяха ранени повече от 1600.

Хиляди жители на Южен Ливан напуснаха домовете си и предизвикаха задръстване по основната магистрала към Бейрут, като това представлява най-голямото бягство на хора от южната част на страната от войната между Израел и "Хизбула" през 2006 година.

По информация от израелските въоръжени сили групировката "Хизбула" е изстреляла повече от 100 снаряда срещу Израел снощи. Снарядите са проникнали дълбоко на територията на Израел, включително около град Хайфа в северната част на страната и части от окупирания Западен бряг. Повечето от тях са били прехванати, но двама души са били леко ранени от паднали отломки в Северен Израел.