Свят

Милен Керемедчиев, дипломат: Само с един бутон Израел ликвидира над 3 хиляди членове на Хизбула

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Само с натискане на един бутон Израел ликвидира над 3 хиляди членове на "Хизбула". Така бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира актуалната ситуация в Близкия изток.

Регионът от десетилетия е свързван с нестабилност и войни. За тях има много причини. Но сегашната ескалация на напрежението, в условията на глобално противоставяне, изразено на войната на Русия в Украйна, крие огромни рискове. Какви са те - отговорите от Милен Керемедчиев във видеото.

 

Израел атакува команден център на Хамас в Газа и цели на Хизбула 

Израел и Хизбула заплашиха да увеличат трансграничните си атаки въпреки международните призиви за туширане на напрежението в региона. Израелската армия съобщи, че около 150 ракети и снаряди са били изстреляни по територията на еврейската държава през последните 24 часа, предимно от Ливан. Израелският президент Ицхак Херцог отрече връзка между Израел и взривовете на комуникационни устройства на Хизбула в Ливан.  Вижте още във видеото:

 

 

Какви са реакциите след размяната на удари между Израел и Хизбула?

С нарастващото напрежение и размяна на удари между Израел и Хизбула, се увеличават и притесненията от двете страни на границата за по-голям конфликт. Междувременно, палестинци в Ивицата Газа споделят, че там ситуацията леко се поуспокоила. Вижте повече: