Свят

Израелската армия ликвидира висш командир на "Хизбула"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Един от висшите военни командири на „Хизбула“ е бил убит при израелски въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според експерти това е сериозна ескалация на ситуацията, която засилва опасенията за разпалване на мащабна война в региона. Хизбула потвърди смъртта на Ибрахим Акил, след като Израел заяви, че той е един от няколкото висши представители на групировката, убити при удара. Преди това ливански официални лица съобщиха, че най-малко 14 души са загинали, а десетки са били ранени при удара, който е засегнал гъсто населения район Дахиех, смятан от мнозина за крепост на подкрепяната от Иран групировка в южните покрайнини на града. Най-малко една жилищна сграда се е срутила, а други са били силно повредени. Десетки улици са били затворени от членове на „Хизбула“. В изявление на говорителя на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари се казва, че освен Акил, който е бил старши командир в елитните сили „Радуан“, са убити и други висши работници от оперативния щаб на групировката.

Днес атакувахме лицето, отговорно за планирането на ежедневните нападения - Ибрахим Акил, заедно с висши командири от силите „Радуан“ . Други десет командири също бяха убити.

Даниел Хагари, говорител на израелските сили за отбрана

По-рано „Хизбула“ заяви, че е нанесла удари по военни обекти в Северен Израел. Израелската армия съобщи, че 140 ракети са били изстреляни в северната част на страната, а израелската полиция издаде предупреждения за щети по пътищата. Това се случи след като Израел нанесе мащабни въздушни удари по Южен Ливан, заявявайки, че военните му самолети са поразили повече от 100 ракетни установки на Хизбула и други „терористични обекти“, включително склад за оръжие. Междувременно Организацията на обединените нации осъди детонацията на ръчни комуникационни устройства, при която загинаха 37 души в Ливан. Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк се обърна към Съвета за сигурност, като заяви, че „извършването на насилие, целящо да разпространи терор сред цивилното население, е военно престъпление“. Той също така повтори призива си за „независимо, стриктно и прозрачно“ разследване на нападението, при което бяха ранени близо 3000 души.