Свят

Лидерът на Хизбула: С тази операция врагът премина всички червени линии

От Euronews България Euronews България
Lebanon Exploding Devices Nasrallah AP Снимка: AP

Смъртоносните израелски атаки, при които бяха взривени радиостанции и пейджъри на „Хизбула“, преминаха всички червени линии, заяви в четвъртък лидерът на тежко въоръженото ливанско движение, подкрепяно от Иран, в реч, излъчена в момент, когато звуковият пукот от израелските военни самолети разтърсваше сгради в Бейрут, написа "Ройтерс".

Ливан и „Хизбула“ обвиняват Израел за нападенията срещу комуникационното оборудване на „Хизбула“, при които загинаха 37 души и бяха ранени около 3000 души, а ливанските болници бяха препълнени и се стигна до кървав хаос в бойната групировка.

Израел не е коментирал пряко нападенията, които според източници от службите за сигурност, вероятно са извършени от шпионската агенция "Мосад", която отдавна извършва комплексни атаки на чужда територия.

„Няма никакво съмнение, че бяхме подложени на сериозен удар в областта на сигурността и военното дело, който е безпрецедентен в историята на съпротивата и безпрецедентен в историята на Ливан“, заяви лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала в телевизионното си обръщение, заснето на неразкрито местоположение.

По време на излъчването на предаването Бейрут бе разтърсен от оглушителни звуци от израелски военни самолети. Израел съобщи, че негови военни самолети са нанесли удари по Южен Ливан през нощта. "Хизбула" съобщи, че в следобедните часове въздушните удари са били подновени в граничната зона.

Макар че Насрала определи нападенията като безпрецедентни, обвинявайки Израел в опит да убие 5000 души, той също така омаловажи въздействието върху "Хизбула", заявявайки, че структурата на групировката не е била разклатена.

„Да, получихме голям и тежък удар, но такава е и природата на войната“, каза Насрала. „Знаем, че нашият враг има превъзходство на технологично ниво и никога не сме казвали друго“.

Двама израелски войници са били убити в сражение в четвъртък в северната част на Израел, съобщиха израелските военни.Израелската информационна агенция N12 News съобщи, че единият от тях е бил убит от дрон, а другият - от противотанкова ракета, изстреляна от „Хизбула“ през ливанската граница.

Нападенията срещу комуникационното оборудване на „Хизбула“ насадиха страх в цял Ливан, като хората изоставиха електронните устройства от страх да не носят бомби в джобовете си.