Свят

Продължава размяната на удари между Израел и Хизбула

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел нанесе редица въздушни удари в Ливан и разпореди ограничаване на събиранията в град Хайфа и други северни райони, заради продължаващата офанзива срещу Хизбула. От армията заявиха, че десетки изтребители са нанесли „интензивни“ удари по Южен Ливан, след като са "открили", че Хизбула се готви да стреля към израелска територия“. Последната израелска офанзива идва ден след като Израел нанесе въздушен удар в Бейрут, при който според военните са били убити десетина висши командири на „Хизбула“. Ливан на свой ред съобщи, че са окончателния брой на загиналите е 37 души, сред които и три деца. Преди да започнат вечерните израелски удари, от армията на Израел заявиха, че са унищожили с удари „около 180 обекта и хиляди скривалища с ракетни установки“. От там допълниха, че над 90 ракети са били изстреляни към израелска територия от Ливан. Хизбула от своя страна заяви, че през деня е атакувала 11 израелски военни позиции. Впоследствие от там добавиха, че са изстреляли десетки ракети към военновъздушната база „Рамат Давид“ в северната част на Израел в отговор на израелските атаки.

В съответствие с оценката на ситуацията и нашите операции през последните минути министърът на отбраната подписа специална заповед за вътрешния фронт. Предприемаме всички необходими предпазни мерки.

Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

Заради увеличаващите се опасения, че конфликтът може да прерасне в пълномащабна война, Държавният департамент на САЩ издаде нов съвет за пътуване на гражданите, които в момента се намират в Ливан. Посолството на Вашингтон в Бейрут призова хората да „напуснат страната, докато все още имат възможност.