Свят

Руслан Трад: Израел и Иран засилват присъствието си на Балканите заради шпионската игра

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

През последните 5 години Израел и Иран засилват присъствието си на Балканите заради шпионската игра. Това заяви в „Добро утро, Европа“ Руслан Трад – анализатор към атлантическия съвет на САЩ. „Израел винаги е имал военна активност. В момента обаче той воюва на три фронта, което му създава сериозни проблеми“, добави анализаторът.

„Хизбула и Иран, особено Хизбула в нашия контекст, имат изключително успешни мрежи за логистика. Те не са от вчера. Напротив, няколко правителства на България са си затваряли очите. Да припомним атентата в Сарафово, и лесния достъп до наша територия, но тук дори не говорим за най-видимата част на тази мрежа. Над един милион лева са минали през сметки на компания, създадена за 200 лева, от човек, който никога не е бил в България и не е ясно дали изобщо е норвежки гражданин“, коментира Трад появилата се информация в чуждестранни медии, че българска компания е част от веригата за продажба на пейджърите, които се взривиха в Ливан и Сирия.

„Това е една шпионска игра между израелци и иранци – създаване на фалшиви компании, фасадни компании, за които в София аз знам, че съществуват поне дузина такива“, посочи още анализаторът.

 

Целия разговор вижте във видеото.