Свят

В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани пейджъри-бомби, установи ДАНС (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Pager Peidjar AP Снимка: AP

В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември в Ливан и Сирия.

Това се казва в официално съобщение, след като са извършени проверки от Държавна агенция „Национална сигурност“, съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“.

Установено е също, че визираната в медийните публикации фирма Норта Глобъл ЕООД или нейният собственик не са осъществявали сделки, по отношение на които България има юрисдикция, с предмет покупко-продажба на стоки.

Данните от проверките сочат, че Норта Глобъл ЕООД не е извършвала финансови операции, попадащи в обхвата на Закона за мерките срещу финансиране на тероризма, както не е поддържала търговски взаимоотношения с физически и юридически лица, спрямо които се прилагат ограничителни мерки по санкционните режими на Съвета за сигурност на ООН и Съвета на ЕС, казват от ДАНС.

Главчев: Казусът е изяснен

Във връзка с взривените пейджъри в Ливан, служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че знае всичко по случая, предаде БГНЕС.

„Имаше сутринта официално изявление от ДАНС, в което те казват, че заедно с Министерство на вътрешните работи, Национална агенция по приходите и Агенция „Митници“ не са установили никакво наличие на стоки или производство на стоки, за които става въпрос, в България. Като при това категорично няма такива. Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. Знаете, че в банките трябва да има основание за преводи. Основанието за превод са „услуги“, а не „стоки“, така че България няма никакво отношение по производството, преминаването и обмитяването на каквито и да е стоки, пък камо ли на въпросните пейджъри и уоки-токи“, заяви той.

По думите му не би трябвало това да има никакво отражение по отношение на външната ни политика.

„Още повече, че виждате, че фирмата е собственост на норвежки гражданин, който въобще не е стъпвал в България. Действал е чрез пълномощник, което е практика при такива фирми. Може да се нарече фирмата тип „пощенска кутия за парични потоци“, на повърхността изглежда, че всичко е нормално – преминават парични потоци за услуги“, обясни още Главчев.

Според премиера няма необходимост за свикване на Съвета по сигурност към Министерския съвет, тъй като казусът е изяснен от ДАНС, от МВР, НАП и Агенция „Митници“.