Свят

Израелски удар в близост до болница в Бейрут остави жертви и десетки ранени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че 13 души са загинали, а 54 други са били ранени при израелски удар в близост до болница в Бейрут. Изглежда, че ударът е бил нанесен в жилищен район срещу университетската болница „Рафик Харири“, която е основната държавна болница в южната част на столицата. Израел заяви, че е бил насочен към обекти на Хизбула.

По-рано Израел извърши 13 атаки към Бейрут, при които се смятат за загинали четирима. Продължават и ударите в южната част на страната, като израелската армия е атакувала крайбрежния град Тир. От своя страна Хизбула заяви, че е изстреляла в отговор около 178 към Израел.

На свой ред говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че израелското разузнаване е открило бункер, принадлежащ на бившия лидер на Хизбула Хасан Насрала, под болница в южната част на Бейрут. Според него в бункера са се съхранявали милиони долари в злато и пари в брой. Това се случва в момент, когато Израел обвинява Иран, че изпраща пари със самолети до иранското посолство в Бейрут, преди да ги предаде на Хизбула.

Финансовата мрежа на Хизбула се основава на два основни източника на приходи. Пари от иранския режим и пари от ливанския народ.

Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили)

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел за разговори с израелски лидери, включително с министър-председателя Бенямин Нетаняху. Това е първата спирка от по-широкото му 11-то посещение в Близкия изток, където той ще се опита да поднови преговорите за прекратяване на огъня. На фона на това Палестинската информационна агенция „Уафа“ съобщи, че най-малко 27 души са били убити при три отделни израелски нападения в ивицата Газа.