Свят

Страните от Г-7 призоваха за деескалация в Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на отбраната от Г-7 изразиха загриженост за сигурността на миротворците на ООН в Ливан, тъй като ситуацията със сигурността продължава да се влошава. В съвместно изявление след първата си среща в Неапол министрите заявиха, че „защитата на миротворците е задължение на всички страни в конфликта“. Те отправиха и общ призив да се избегне ескалация и да се предотврати това, което нарекоха „тотална война“ в региона. Те осъдиха и мащабните нападения на Иран с балистични ракети срещу Израел и подчертаха, че е важно всички страни да действат в съответствие с международното право. 

Силно настояваме за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, освобождаване на всички заложници и значително увеличаване на хуманитарната помощ за цивилното население. Същевременно повтаряме, че трябва да се намери политическо решение, което да доведе до създаването на две държави.

Гуидо Кросето, министър на отбраната на Италия:

По-рано министрите потвърдиха единството и подкрепата за „необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“. На срещата присъстваха министрите на Съединените щати, Канада, Франция, Германия и Италия, Сред другите министри бяха Япония и Обединеното кралство. Върховният представител на Европейския съюз и генералният секретар на НАТО също взеха участие. На еднодневната среща бяха обсъдени на сигурността в Африка, както и на събитията в Азиатско-тихоокеанския регион.