Свят

ООН призова Израел да допусне хуманитарни конвои в Газа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

ООН призова Израел да спре да блокира достъпа на помощи до Газа. Това се случва в последствие на въздушните удари, при които десетки хора загинаха или изчезнаха в град Бейт Лахия. Заместник-говорителят на генералния секретар Фархан Хак заяви пред репортери, че повечето от загиналите са жени и деца.

 

Нарушенията на международното хуманитарно право, на които сме свидетели в Газа от всички страни в този конфликт, са неприемливи. От съществено значение е да се потърси отговорност за всички международни престъпления, които са извършени от която и да е страна.

Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН

Той също така заяви, че този месец ООН е подало 28 искания за координирани хуманитарни придвижвания в Джабалия, Бейт Ханун и Бейт Лахия. Всички те са били отхвърлени от израелските власти.

Израелските военни засилват продължаващата от седмици офанзива в някои части на северната част на Газа срещу бойци на Хамас, които според тях са се прегрупирали там. В понеделник жители и медици заявиха, че израелските сили са обсадили болници и приюти за разселени хора. Израелските военни, на свой ред, заявиха, че улесняват евакуацията на цивилни и гарантират, че болниците ще продължат да функционират. 

 

Съобщаваме, че израелските власти са отхвърлили искане за достъп до Джабалия за разпределяне на храна, лекарства и гориво за захранване на водоснабдителни съоръжения. Горивото, необходимо за поддържане на работата на водните съоръжения, е изчерпано и хората или рискуват живота си, за да намерят питейна вода, или консумират вода от опасни източници.

Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН

Фархан Хак добави, че ЮНИФИЛ съобщават за 63 нарушения на ливанското въздушно пространство на 20 октомври. Миротворците на ООН добавиха, че булдозер на израелските власти е разрушил наблюдателната кула и оградата на позицията на ООН в Марвахим в Западен сектор. Той също така заяви, че броят на разселените лица в Ливан продължава да се увеличава, като добави, че в близо 1100 приюта са настанени около 192 000 души.